Voor 18:00 besteld, morgen in huis!

4,9 / 5
9 beoordelingen!

Stichting Webshop Keurmerk

14 dagen gratis retourrecht!

Winkelwagen

SSD met een andere insteek

Zo wordt jouw pc nog sneller: SSD met een andere insteek

Door: Bodhi Dogger
17 feb. 2022

Blogpost delen:

Een SSD is een fraaie aanwinst in je systeem, als aanvulling op, of als vervanging van, je oude harddisk. Tot voor kort sloot je je SSD op dezelfde manier aan als je harddisk. Daar komt nu verandering in, voortaan steek je je SSD rechtstreeks in een M.2 slot op je moederbord of in je laptop.

SSD

Een SSD maakt gebruik van NAND-flash geheugencellen om data op te slaan. De ontwikkeling van steeds sneller NAND geheugen, heeft er voor gezorgd dat de SSD de oude Sata-interface is ontgroeit. Simpel gezegd is de SSD te snel geworden voor zijn aansluiting.

Sata

De Sata-interface bestaat al ruim 10 jaar. Het is de meest gebruikte interface om een harddisk of SSD met de rest van te computer te verbinden. In de loop van de tijd is Sata steeds sneller geworden en kon de harddisks altijd goed bijbenen. Sinds de introductie van Sata zijn er drie grote upgrades geweest, die elke keer de snelheid van de bandbreedte verdubbelden.

Sata-150 (v 1.0)

Kloksnelheid: 1,5 GB/s

Bandbreedte: 150 MB/s

Sata-300 (v 2.0)

Kloksnelheid: 3,0 GB/s

Bandbreedte: 300 MB/s

Sata-600 (v 1.0)

Kloksnelheid: 6,0 GB/s

Bandbreedte: 600 MB/s

De 3e generatie Sata stamt ook al weer uit 2010. Toen waren SSD’s nog in opkomst. SSD’s hadden toen meer dan genoeg aan de 600 MB/s bandbreedte die Sata-600 bood. De ontwikkeling van NAND-Flash geheugen heeft deze bandbreedte inmiddels ingehaald.

NVMe, het nieuwe protocol voor SSD’s

De laatste ontwikkeling is het nieuwe NVMe-protocol. Het AHCI-protocol, waarmee SSD’s door het besturingssysteem net zo worden aangestuurd als conventionele harde schijven, is voor SSD’s minder geschikt. Het NVMe-protocol is speciaal voor solid state drives ontwikkeld en rekent af met de techniek uit het harde schijventijdperk. NVMe protocol heeft allerlei optimalisaties voor de SSD. Er wordt hierbij ook rekening gehouden met de PCIe interface en het feit dat een SSD overal even snel kan lezen en schrijven.

NVMe heeft een veel lagere CPU-belasting en kan veel meer instructies verwerken. De tijd die nodig is om het geheugen te benaderen, zogeheten latency, is daarbij gedaald van 6 µs (microseconde) naar 2,8 µs. De eerste generatie PCIe SSD’s maakte nog gebruik van AHCI, maar de nieuwste maken gebruik van NVMe. Om van een NVMe SSD te kunnen opstarten heb je overigens wel Windows 8.1 of 10 nodig.

Als je nog steeds vragen hebt kun je gerust contact met ons opnemen door op de chat rechtsonder te drukken of door ons een mailtje te sturen op: [email protected].

Volg ons op social media:
Facebook   Instagram   LinkedIn

Lees verder

Hoe gaat je smartphone langer mee
18 mei. 2022
Telefoon fabrikanten doen er alles aan om je elk jaar of elke twee jaar weer een nieuwe smartphone te laten kopen. Er wordt voorspeld dat...
hoe-maak-je-een-goede-backup
26 jul. 2021
Een goede back-up van al je gegevens is natuurlijk nooit verkeerd en kan handig zijn als je pc of laptop er besluit mee op te...
Hoe weet ik of ik mijn computer naar Windows 11 kan updaten
14 okt. 2021
Het nieuwe besturingssysteem wat Microsoft op 24 juni 2021 heeft aangekondigd, is vrij zwaar vergeleken de eerdere Windows versies. In deze blogpost gaan we je...

Webshop keurmerk

Onze vermelding op sys.keurmerk.info/

PC Toppers is een gekeurde webshop door Stichting Webshop Keurmerk.

Bekijk hier ons certificaat

Inloggen

Nog geen account? Registreer een account.