Een SSD is een fraaie aanwinst in je systeem, als aanvulling op, of als vervanging van, je oude harddisk. Tot voor kort sloot je je SSD op dezelfde manier aan als je harddisk. Daar komt nu verandering in, voortaan steek je je SSD rechtstreeks in een M.2 slot op je moederbord of in je laptop.
SSD
Een SSD maakt gebruik van NAND-flash geheugencellen om data op te slaan. De ontwikkeling van steeds sneller NAND geheugen, heeft er voor gezorgd dat de SSD de oude Sata-interface is ontgroeit. Simpel gezegd is de SSD te snel geworden voor zijn aansluiting.
Sata
De Sata-interface bestaat al ruim 10 jaar. Het is de meest gebruikte interface om een harddisk of SSD met de rest van te computer te verbinden. In de loop van de tijd is Sata steeds sneller geworden en kon de harddisks altijd goed bijbenen. Sinds de introductie van Sata zijn er drie grote upgrades geweest, die elke keer de snelheid van de bandbreedte verdubbelden.
Sata-150 (v 1.0)
Kloksnelheid: 1,5 GB/s
Bandbreedte: 150 MB/s
Sata-300 (v 2.0)
Kloksnelheid: 3,0 GB/s
Bandbreedte: 300 MB/s
Sata-600 (v 1.0)
Kloksnelheid: 6,0 GB/s
Bandbreedte: 600 MB/s
De 3e generatie Sata stamt ook al weer uit 2010. Toen waren SSD’s nog in opkomst. SSD’s hadden toen meer dan genoeg aan de 600 MB/s bandbreedte die Sata-600 bood. De ontwikkeling van NAND-Flash geheugen heeft deze bandbreedte inmiddels ingehaald.
NVMe, het nieuwe protocol voor SSD’s
De laatste ontwikkeling is het nieuwe NVMe-protocol. Het AHCI-protocol, waarmee SSD’s door het besturingssysteem net zo worden aangestuurd als conventionele harde schijven, is voor SSD’s minder geschikt. Het NVMe-protocol is speciaal voor solid state drives ontwikkeld en rekent af met de techniek uit het harde schijventijdperk. NVMe protocol heeft allerlei optimalisaties voor de SSD. Er wordt hierbij ook rekening gehouden met de PCIe interface en het feit dat een SSD overal even snel kan lezen en schrijven.
NVMe heeft een veel lagere CPU-belasting en kan veel meer instructies verwerken. De tijd die nodig is om het geheugen te benaderen, zogeheten latency, is daarbij gedaald van 6 µs (microseconde) naar 2,8 µs. De eerste generatie PCIe SSD’s maakte nog gebruik van AHCI, maar de nieuwste maken gebruik van NVMe. Om van een NVMe SSD te kunnen opstarten heb je overigens wel Windows 8.1 of 10 nodig.
Als je nog steeds vragen hebt kun je gerust contact met ons opnemen door op de chat rechtsonder te drukken of door ons een mailtje te sturen op: [email protected].