Voor 18:00 besteld, morgen in huis!

4,9 / 5
9 beoordelingen!

Stichting Webshop Keurmerk

14 dagen gratis retourrecht!

Winkelwagen

Wat is OLED

Wat zijn OLED schermen?

Door: Bodhi Dogger
27 okt. 2021

Blogpost delen:

Smartphones, tablets, tv’s en andere apparaten zijn steeds vaker voorzien van oled schermen. Maar wat zijn dat nou eigenlijk precies en verschijnen er alweer betere technieken aan de horizon?

De kans is groot dat jouw nieuwe smartphone of tv over een oled-scherm beschikt. Vroeger was de standaard TFT(LCD). Dergelijke beeldschermen waren (en zijn) opgebouwd uit op het glas zelf aangebrachte transistoren. Die schakelen vervolgens vloeibare kristallen per pixel verdeeld over de primaire kleuren rood, groen en blauw – op lichtdoorlatend of blokkerend (of gedeeltelijk lichtdoorlatend). Op die manier zijn alle mogelijke kleuren te mengen. Wel is een egale achtergrondverlichting met puur wit licht nodig. Precies dat maakt een LCD-scherm minder energie-efficiënt. Zelfs als je namelijk alle pixels zwart zou maken, gebruikt het geheel dezelfde energie als bij alle pixels wit. De achtergrondverlichting blijft namelijk altijd branden. Ook geldt dat een ‘zwarte’ pixel de achtergrondverlichting nooit 100% tegen zal houden; er blijft dus altijd een heel klein beetje licht doorschijnen. Voor dagelijks gebruik geen drama, de verhoudingen tussen de lichte en donkere delen zijn zo groot dat je ogen zwart gewoon als zwart interpreteren.

Zwarter met OLED

Toch zijn beide nadelen (energieverbruik en licht-doorschijning) eenvoudig op te lossen. Namelijk door elke pixel in beeld zelf licht te laten genereren. Dat kan bijvoorbeeld met oled. Dat zijn leds die opgebouwd zijn uit een organisch materiaal dat eenvoudig aan te brengen is op een glasplaat (of kunststof drager). De pixels zijn weer opgebouwd uit clusters van rode, groene en blauwe exemplaren, maar deze keer dus uit een echt oplichtend minuscuul ledje. Daarbij geldt: leds die uit staan of minder helder licht produceren verbruiken geen of minder energie dan volop brandende exemplaren. Een oled-scherm is dus (vooral als veel zwarte of donkere delen in het getoonde beeld staan) energiezuiniger. Het verklaart ook waarom fabrikanten van smartphones blij zijn met donkere thema’s: die zijn energiezuiniger, waardoor je batterijlading langer mee gaat. Verder geldt dat uit ook echt uit is, ofwel: zwart is zwart, zonder restlicht. Bij lcd- en tft-panelen is zwart wat grauwer, omdat er licht aan te pas komt.

Nadelen van OLED

Helaas kent de oled ook nadelen. Ten eerste is er de duidelijk kortere levensduur. Omdat de led’s gemaakt zijn van een organisch basismateriaal ‘bederft’ dat na een bepaalde tijd. Inmiddels zijn we op het punt aanbeland waarbij fabrikanten claimen dat de levensuur van oled’s minstens zo lang is als die van gewone led’s. Dat valt nog altijd te betwijfelen, maar het is iets wat de tijd zal leren. Een ander euvel is een vervelende: inbranden. Lang stilstaande beelden op een oled scherm (denk aan een menubalk, zenderlogo, klokje enzovoorts) vormen na verloop van tijd een soort van permanente schaduw. Als je dan een ander beeld zonder dat element bekijkt zie je het element nog steeds vaag in beeld.

Gelukkig word hier flink aan gewerkt. Met name televisies hebben trucs om inbranding te voorkomen. Door bijvoorbeeld niet bewegende, vaststaande elementen te detecteren en ongemerkt af en toe eens een paar pixels op te schuiven. Ook is het verstandig om oled-tv’s standby te laten staan. Als je slaapt, worden regelmatig onderhoudsprogramma’s uitgevoerd die de beeldweergave zo optimaal mogelijk houden. let op: dit is niet bij elk apparaat zo. Dus conclusie: oled geeft mooie kleuren en is het als optie zeker waard, alleen dim je helderheid soms om inbranding te voorkomen!

We hopen je wat geleerd te hebben in dit artikel. Als je nog steeds vragen hebt kun je gerust contact met ons opnemen door op de chat rechtsonder te drukken of door ons een mailtje te sturen op: [email protected].

Volg ons op social media:
Facebook   Instagram   LinkedIn

Lees verder

Hoe weet ik of ik mijn computer naar Windows 11 kan updaten
14 okt. 2021
Het nieuwe besturingssysteem wat Microsoft op 24 juni 2021 heeft aangekondigd, is vrij zwaar vergeleken de eerdere Windows versies. In deze blogpost gaan we je...
Hoe duurzaam is de iPhone 13 in productie
3 mei. 2022
Ook voor Apple is het tijd om een stuk duurzamer worden. Apple heeft grote beloftes betreft het klimaat, maar weet het die ook waar te...
verschil tussen processoren
18 aug. 2021
Het barst van de processoren op de markt, je ziet vaak stickertjes op laptops waarop staat welke processor erin zit. Waar moet je op letten?...

Webshop keurmerk

Onze vermelding op sys.keurmerk.info/

PC Toppers is een gekeurde webshop door Stichting Webshop Keurmerk.

Bekijk hier ons certificaat

Inloggen

Nog geen account? Registreer een account.