Voor 18:00 besteld, morgen in huis!

4,9 / 5
9 beoordelingen!

Stichting Webshop Keurmerk

14 dagen gratis retourrecht!

Winkelwagen

Kan ik een virus krijgen op mijn iPhone of iPad

Kan ik een virus krijgen op mijn iPhone of iPad?

Door: Bodhi Dogger
21 okt. 2021

Blogpost delen:

Er bestaat geen enkele software die waterdicht is. Zolang het gemaakt kan worden, kan het gekraakt worden. Technisch gezien is het een absolute onwaarheid dat de iPhone immuun is voor virussen. Maar de kans dat er een virus opduikt op je iPhone is erg onwaarschijnlijk.

Restricties

De veiligheid van de iPhone heeft niets te maken met de kwaliteit van de software, hoogstwaarschijnlijk zullen er in iOS net zoveel kwetsbaarheden te vinden zijn als in Android. De grote kracht van Apple is echter dat het flinke restricties oplegt aan wat je als gebruiker (en ontwikkelaar) kan en mag doen. Je kunt apps niet buiten de App Store om downloaden (in tegenstelling tot bij Android), tenzij je jailbreakt natuurlijk. Alle software die je in de App Store ziet, is door Apple getest en gecontroleerd. En als achteraf tóch blijkt dat een ontwikkelaar de regels overtreedt, dan wordt zo’n app direct uit de App Store gehaald. Updates aan iOS worden in tegenstelling tot Android direct van Apple aan de gebruiker geserveerd. (In plaats van via allerlei tussenpersonen) en doorgaans zijn de meeste iPhones dan ook binnen enkele dagen van de meest recente (beveiligings-)update voorzien. Dat maakt het platform wel een stuk veiliger.

Kwetsbaar

Maar maakt dat de iPhone immuun? Absoluut niet. Het is in theorie nog altijd mogelijk voor hackers om gebruik te maken van kwetsbaarheden in bijvoorbeeld Safari, maar mede vanwege het feit dat updates zo snel gedistribueerd en geïnstalleerd worden, loont dat de moeite niet echt. En daarom hoor je ook niet vaak dat dit gebeurt. Wel gebeurt het af en toe dat er gebruik wordt gemaakt van een software-bug, zoals het incident van een aantal jaar geleden waarbij de iPhone spontaan crashte wanneer er een bepaald soort tekst werd gestuurd. Schadelijk was dat echter gelukkig niet, en het valt ook niet onder malware.

Phishing

De iPhone is relatief veilig, omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt. Die veiligheid is verdwenen wanneer je je iPhone jailbreakt, omdat je dan vrij bent om te installeren wat je wilt en dat maakt iOS direct kwetsbaarder. Toch betekent het niet dat je bij een niet-gejailbreakte telefoon zonder nadenken kunt doen wat je wilt. Zo was er een aantal jaar terug een incident waarbij Russische hackers via phishing een aantal iCloud wachtwoorden in handen hadden gekregen, waardoor ze iPhones op afstand konden vergrendelen. Tegen betaling gaven ze de telefoons dan vrij. Dit is echter geen virus, maar is wel heel vervelend. Dus samengevat: de iPhone is zeker veilig, maar blijf altijd op je hoede.

Als je nog steeds vragen hebt kun je gerust contact met ons opnemen door op de chat rechtsonder te drukken, of door ons een mailtje te sturen op: [email protected].

Volg ons op social media:
Facebook   Instagram   LinkedIn

Lees verder

Verschil tussen macbook en chromebook
18 nov. 2021
Ben je in de markt voor een nieuwe laptop en twijfel je tussen een MacBook of een Chromebook? Dan zetten we in dit artikel beide...
3 dingen die je moet weten voordat je naar Windows 11 upgrade
18 okt. 2021
Zoals we in ons vorig artikel hebben behandeld weet je nu of jouw laptop of computer gereed is voor Windows 11. Er zijn echter een...
Hoe gaat je smartphone langer mee
18 mei. 2022
Telefoon fabrikanten doen er alles aan om je elk jaar of elke twee jaar weer een nieuwe smartphone te laten kopen. Er wordt voorspeld dat...

Webshop keurmerk

Onze vermelding op sys.keurmerk.info/

PC Toppers is een gekeurde webshop door Stichting Webshop Keurmerk.

Bekijk hier ons certificaat

Inloggen

Nog geen account? Registreer een account.